Menselijke hoofdtransplantatie niet langer science fiction

Dr. Sergio Canavero, lid van de Turin Advanced Neuromodulation Group, beweert in een nieuwe paper dat hoofdtransplantaties bij mensen nu mogelijk zijn zonder verlamming onder de nek te veroorzaken.

Christopher Mims rapporteert voor Quartz:

Experimenten met hoofdtransplantaties bij dieren (die al sinds de jaren 1960 worden uitgevoerd) leidden tot nu steevast tot verlamming beneden het transplantatiepunt. De medische wetenschap is nu echter tot op het punt gevorderd waarop men doorgesneden ruggenmerg opnieuw kan verbinden. Dat betekent volgens Canavero dat succesvolle hoofdtransplanties bij mensen nu technisch mogelijk zijn.

In 1970 transplanteerde Robert White met succes het hoofd van een resusaap op het lichaam van een soortgenoot. Deze operatie vereiste totale hartstilstand en afkoeling van beide lichamen tot een temperatuur tussen 12 en 15 graden Celsius. Het is naar dit soort van procedure dat Canavero verwijst.

Hoewel wetenschappers er al in zijn geslaagd om het ruggenmerg van ratten te splitsen en vervolgens opnieuw aan elkaar te binden, heeft men nog nooit geprobeerd om het lichaam van één individu te verbinden met het hoofd van een ander. De paper van Canavero is dus nog erg speculatief, maar in theorie is hiermee de laatste technische barrière voor hoofdtransplantaties overbrugd.

“De sleutel tot ruggenmergfusie is een ‘clean cut’ [het snijden in het merg met een ultrascherp mes] waarbij zogenaamde ‘fusogenen’ worden geëxploiteerd om onmiddellijk de beschadigde celmembranen te herstellen,” staat te lezen in de paper. Voor dit scherp mes stelt hij polyethyleen glycol (PEG) voor.

Als Canavero het bij het rechte eind heeft, zouden verlamde mensen met genoeg intact ruggenmerg die in aanmerking te komen voor een transplantatie (zoals spierdystrofiepatiënten) in theorie een donorlichaam en een nieuw leven kunnen krijgen. Naast de vele technische uitdagingen staan er echter ook ethische bezwaren in de weg en is de kost van zo’n procedure aanzienlijk: minstens 10 miljoen euro.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s