Hoe kan ik met meer zelfvertrouwen voor een publiek spreken? 7 tips

Enquêtes wijzen uit dat spreken in het openbaar onze meest voorkomende angst is. Presentaties, toespraken of voorstellingen geven is echter, net zoals charisma, een vaardigheid die je kan leren en oefenen. Melanie Pinola publiceert de volgende tips op LifeHacker:

  • Oefening baart kunst. Winston Churchill werkte aan elke minuut van elke belangrijke speech een heel uur. Als jij ook wil dat mensen aan je lippen hangen tijdens je presentatie zal je even hard of nog harder moeten oefenen.

  • Smeed een band met je publiek. Het oude advies om je toeschouwers naakt voor te stellen is wellicht geen goed idee. Een beter plan is om hen als gelijken te beschouwen en je toespraak of presentatie in te beelden als een gesprek met vrienden.

  • Bereid je goed voor. Het is normaal om zenuwachtig te zijn als je niet weet waaraan je je kan verwachten. Wees goed op tijd zodat je de omgeving en de apparatuur leert kennen en bereid je voor op elke mogelijke vraag of kritiek. Wees ook niet bang om ergens het antwoord niet op te weten. Dat is beter dan iets op het moment zelf te verzinnen.

  • Ga niet van het ergste uit. Een publiek dat niet lacht of knikt is er niet noodzakelijk één dat niet naar je luistert of je presentatie maar niets vindt. Pas wanneer je toeschouwers (niet) beginnen te applaudisseren, weet je hoe je het hebt gedaan en tegen dan is het ergste al voorbij.

  • Gebruik lichaamstaal. Neem voordat je het podium op gaat een power pose aan om je testosteronniveau en je zelfvertrouwen te verhogen. Haal diep adem wanneer je je nerveus voelt worden en stap langzaam rond op het podium. Deze technieken kunnen helpen tegen stotteren en faalangst.

  • Wees passioneel. Focus op de boodschap en op de dialoog met je toeschouwers. Als je in staat bent om vol passie over je onderwerp te praten, zal je die passie overbrengen naar je publiek. Voor je het weet, is de presentatie voorbij.

  • Schrijf je in voor een cursus. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Boeken en cursussen kunnen je daar ongetwijfeld bij helpen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s