Hoe een rekenfout van Popeye een globale held maakte

 

Waarom at Popeye zoveel spinazie en waarom werd hij er zo sterk van? Volgens Samuel Arbesman, auteur vanThe Half-life of Facts’ begon het allemaal met een verkeerd geplaatst decimaalteken. Maria Popova doet het verhaal op haar blog op Brainpickings.

Soms kan een klein foutje een eigen leven gaan leiden. Popeye is daar één van de beste voorbeelden van. De dappere spinazieverslindende matroos is immers het gevolg van een schrijffout van de Duitse chemicus Erich von Wolf.

Wolf berekende in 1870 het ijzergehalte in spinazie op 3,5 milligram per 100 gram, maar bij het overschrijven van zijn nota’s misplaatste hij per ongeluk een komma en werd dat 35 milligram. Pas in 1937 werd de fout eindelijk opgemerkt, maar tegen dan was het al te laat en had spinazie al een legendarische reputatie bij veel mensen, waaronder ook bij de geestelijke vaders van Popeye.

Vanwege de vermeende hoge voedingswaarde stelde men voor dat Popeye zijn kracht uit spinazie zou halen, wat van deze kleine wetenschappelijke fout een globaal fenomeen maakte. Popeye zou de Amerikaanse spinazieconsumptie eigenhandig met een derde hebben doen stijgen! Slechts de voorbije jaren werd de mythe rond spinazie eindelijk min of meer doorprikt – misschien omdat Popeye langzaam in de vergetelheid verdwijnt.

Arbesman werpt Popeye op als een waarschuwing voor de menselijke luiheid. Fouten als deze verspreiden zich immers omdat mensen liever dingen die juist klinken klakkeloos herhalen in plaats van ze eerst op eigen initiatief te onderzoeken en verifiëren.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s