Acht op tien bedrijven schendt privacywet

Turtelboom wil dat bedrijven ‘privacycontracten’ sluiten. Zou het privacy gebeuren in onze Belgische sportclubs in orde zijn?

Naar schatting acht op de tien bedrijven in België zijn niet in orde met de privacywet wanneer ze gegevens over hun klanten verzamelen, bewaren in databanken en doorspelen naar andere landen, naar andere bedrijven of zelfs doorverkopen aan reclamemakelaars. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) is daarover verontrust en neemt maatregelen.
Als klant geeft u veel gegevens aan uw bank. Enkele banken sloten al een 'privacycontract'

Als klant geeft u veel gegevens aan uw bank. Enkele banken sloten al een ‘privacycontract’ dat vastlegt wat ze met die gegevens doen.

Minister Turtelboom heeft een protocolakkoord ondertekend met de privacycommissie zodat bedrijven – groot en klein – gemakkelijker ‘privacycontracten’ kunnen sluiten met de privacycommissie. In die contracten spelen de bedrijven open kaart over alles wat ze met onze gegevens uitspoken. En wanneer ze de afspraken niet nakomen, kunnen ze daarvoor dan effectief bestraft worden.

Op dit moment heeft de privacycommissie nog maar 215 zulke privacycontracten op maat afgesloten met bedrijven. Bij de banken sloten bijvoorbeeld al Belfius, Deutsche Bank, Citibank en BNP Paribas Fortis zo’n contract met de privacycommissie. ‘Bedrijven kunnen niet zomaar klantengegevens uitwisselen met landen waar de privacy onvoldoende beschermd is. Via deze contracten op maat kunnen ze daarvoor wel toelating krijgen als er hoge privacystandaarden gegarandeerd worden’, laat Turtelboom weten.

Uit de vrijblijvende ‘aangiftes’ die grote bedrijven nu al doen bij de privacycommissie over hun klantendatabanken, blijkt hoeveel gegevens bedrijven over ons bezitten. Dat begint bij uw naam en geslacht, maar eindigt in de meest verregaande gevallen met uw surfgedrag, of uw financiële gegevens. Die gedetailleerde gegevens belanden dan ook nog eens in een veelvoud van databanken over de hele wereld, tot in China of Zuid-Korea. En soms worden ze zelfs doorverkocht aan ‘gegevensmakelaars’, voor marketingdoelen.

De privacycommissie is zeer tevreden over het protocolakkoord met minister Turtelboom. Woordvoerster Eva Wiertz wijst op de gevaren wanneer bedrijven geen rekening houden met de regels in de privacywet, want die garanderen dat niet buitensporig veel gegevens over ons worden verzameld en dat ze voldoende beveiligd zijn. ‘Anders kunnen uw gegevens op de straatstenen belanden. Hoe verder uw gegevens de wereld rondreizen, hoe groter het risico dat ze uitlekken. Als bedrijven onze gegevens zomaar doorspelen aan andere bedrijven, op andere continenten, hebben we er geen vat meer op.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s