‘Speedy Pass’ bestaat ook op de markten

Hogesnelheidshandelaars kunnen belangrijke macro-economische cijfers seconden voor de markt zien.

Een werknemer van de hogesnelheidshandelaar Knight op de vloer van de New York Stock Exchange.

Een werknemer van de hogesnelheidshandelaar Knight op de vloer van de New York Stock Exchange.
 Dataleverancier Reuters verkoopt voor enkele duizenden dollars ‘voorsteekpassen’.

‘Wij hebben al vaak gemerkt dat de markt in de ‘juiste’ richting beweegt vóór de publicatie van bepaalde indicatoren’, zegt een handelaar in een marktenzaal in Brussel. ‘We grappen hier wel eens: de cijfers zijn eerst langs de Amerikaanse zakenbanken gepasseerd, zeker?’

De handelaar was verrast dat het nieuwsagentschap Thomson Reuters aan hogesnelheidstraders een soort Speedy Pass voor economische data verkoopt. De ‘pas’ kost 2.000 tot 5.000 dollar per maand, plus 1.025 dollar per maand voor een supersnelle dataverbinding.

Thomson Reuters betaalt de universiteit van Michigan dit jaar 1,1 miljoen dollar voor de distributierechten van haar rapport over het consumentenvertrouwen. De klanten van Reuters mét een voorsteekpas krijgen het consumentenvertrouwen twee seconden voor de andere klanten te zien. De universiteit van Michigan zet de cijfers nog eens vijf minuten later op haar website, schrijft The Wall Street Journal. Beleggers beschouwen het consumentenvertrouwen, gemeten door de universiteit van Michigan, als een van de beste voorspellers voor de gezinsuitgaven in de Verenigde Staten.

Sinds vorige zomer verkoopt ook het Institute for Supply Management zijn veel gevolgde data via de ‘high speed feed’ van Reuters. De klanten met een Speedy Pass krijgen vijf tot tien seconden voorsprong op de rest. Een wereld van verschil voor algoritmes die handelen op een microseconde, ofwel 1 miljoenste van een seconde.

‘Of ik de informatie twee seconden later of vroeger krijg, maakt niet uit’, reageert Eric Stevens, een Belgische daytrader aangesloten bij Market Wizards. ‘Ik kan de machines toch niet kloppen in snelheid. Die hogesnelheidstraders krijgen die indicatoren niet enkel sneller, maar ook in een vorm die leesbaar is voor computers. Wij zijn geabonneerd op de ISM-cijfers en krijgen ze vijf minuten op voorhand. Sommigen krijgen de info blijkbaar nog sneller. Dit is een ‘walibizering’ van de handel.’ Stevens legt er zich bij neer dat beleggers op twee sporen zitten. ‘It’s a fact of life.’ Maar hij vindt wel dat er meer transparantie moet komen.

Een andere professionele daghandelaar kreeg al in 2000 een sneakpreview op de consumentenbarometer van de Universiteit van Michigan aangeboden. ‘Ik was toen even gechoqueerd’, zegt hij. ‘Maar ik ben er niet in geïnteresseerd. Ik probeer mee te surfen op bewegingen; andere partijen proberen de beweging voor te zijn.’

Algoritmes

Vooral hogesnelheidshandelaars die werken met computeralgoritmes kunnen iets aanvangen met die voorsprong. Ze zitten vaak fysiek met hun computers in de datacentra van de beurzen, zodat hun orders sneller zijn dan die van alle andere marktpartijen.

‘Zoiets kan ook flagrant fout gaan’, waarschuwt een optiehandelaar. ‘Zo’n algoritme werkt volgens een als-dan-strategie en pikt bepaalde trefwoorden of cijfers op. De headline van een indicator is positief, bijvoorbeeld, maar de markt reageert negatief op een bepaalde subindicator, enzovoort.’ De automatische handel is niet zonder risico’s. Zo liep er vorig jaar bij de hogesnelheidshandelaar Knight iets heel erg mis. Door een losgeslagen tradingalgoritme slikte Knight voor enkele honderden miljoenen dollars verlies.

Het persagentschap Reuters is overigens niet de enige partij die zijn vipklanten een voorsprong op de rest aanbiedt. Deutsche Börse bijvoorbeeld verkoopt voorsteekpassen voor de Chicago Business Barometer vanaf 2.600 dollar per jaar.

De handelaars die we contacteerden, ondervinden – afgezien van het ethische aspect – naar eigen zeggen weinig schade van de sneakpreviews die anderen krijgen op bepaalde economische data. ‘Het druist alleen in tegen alles wat wij vroeger geleerd hebben over de efficiënte markten.’ Elders klinkt het cynisch dat gelijkheid onder beleggers ‘een illusie’ is. De manuele handelaar moet slimmer zijn dan de machines.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s