Supporters aan de macht bij YB SK Beveren: ‘Zij dragen de club in hun hart’

Een uitdaging maar wel de moeite om verder te onderzoeken naar haal- en schaalbaarheid!

EXCL. Supporters aan de macht bij YB SK Beveren: ‘Zij dragen de club in hun hart’
Eskabee viert de promotie naar derde provinciale (Foto: eskabee.be)  

YB SK Beveren is de enige voetbalclub in België die volledig in handen is van haar supporters. “Wij zijn op die manier teruggekeerd naar de roots van onze club”, zegt voorzitter André Bolsens.

Het voorstel van Vlaams Parlementslid Johan Sauwens (CD&V) om supporters voor 51 procent  te laten participeren in hun club werd gesteund door de meerderheid en oppositie. De Vlaamse Regering moet op vraag van het Vlaams Parlement onderzoeken hoe fans aandeelhouder kunnen worden van hun club. “Een goed voorstel”, vindt ook André Bolsens, voorzitter van YB SK Beveren, de enige Belgische club die volledig in handen is van de supporters.

Eskabee werd in 2011 opgericht door een aantal supporters die niet akkoord gingen met de oprichting van Waasland-Beveren. “We zijn in 2011 begonnen als VZW”, zegt voorzitter Bolsens. “Momenteel zijn ongeveer 150 mensen aandeelhouder. We vinden het goed dat mensen kunnen participeren in hun favoriete club. Zij dragen de club in hun hart. Toen we enkele weken geleden via de eindronde promotie afdwongen naar derde provinciale, was de emotionele beleving door die betrokkenheid enorm groot.”

‘Eersteklasser hebben roots verloren’

“Elke aandeelhouder heeft inspraak in het bestuur van de club”, gaat Bolsens verder. “Zo heeft iedereen bijvoorbeeld inzage in de begroting. Er stromen enorm veel ideeën binnen via de vergaderingen. Beslissingen nemen duurt natuurlijk wel langer. Het gebeurt allemaal heel omslachtig, maar wat er uiteindelijk beslist wordt, is altijd in het belang van de club.”

“Of dit haalbaar is in eerste klasse? Dat zal een werk van lange adem worden”, oordeelt André Bolsens. “Bij de meeste eersteklassers zijn de eigen roots doorheen de jaren verloren gegaan. Dat is jammer. Clubs moeten terug tussen de mensen komen.” Bij de oprichting van YB SK Beveren heeft de club zich ook geïnformeerd bij Supporters Direct. Deze Engelse organisatie, gesteund door de UEFA, helpt supportersgroepen om hen meer inspraak te geven bij hun favoriete voetbalclub. “Zij hebben ons een aantal goede ideeën gegeven, maar uiteindelijk zijn de persoonlijke inbrengen ook belangrijk.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s