1 miljard mensen ontsnapten de voorbije 2 decennia uit de armoedeval. Met dank aan het kapitalisme!

Tussen 1990 en 2010 werkten één miljard mensen zich uit extreme armoede waardoor de globale armoedegraad van 43% tot 21% daalde. Nog 1,1 miljard mensen bevinden zich onder de armoedegrens (die op een daginkomen van 1,25 dollar ligt). The Economist interpreteert de globale armoededaling en legt uit hoe de trend verder te zetten.

Een mogelijke verklaring voor het succes van de strijd tegen armoede is het bestaan van de VN-Millenniumdoelstellingen en allerlei overheidsprogramma’s om armoede aan te pakken. Volgens The Economist zijn die echter weinig meer dan een maatstaf om vooruitgang te meten. De echte verklaring is het economisch systeem dat zo vaak wordt bespuwd: het kapitalisme.

Kapitalisme en vrijhandel veroorzaken economische groei en economische groei elimineert armoede en ellende. In China klommen sinds de liberaliseringen van de markt in de jaren 1980 maar liefst 680 miljoen mensen uit de extreme armoede en in andere ontwikkelingslanden zorgde de economische groei voor verbeterde levensomstandigheden voor nog eens 280 miljoen mensen.

Alle mooie speeches, doelstellingen en overheidsprogramma’s ten spijt, zijn het dus de oude liberale ideeën die armoede de wereld uit helpen. China maakte de grootste vooruitgang. Ondanks de hoge (en immer stijgende) ongelijkheid en het feit dat men zich van de Millenniumdoelstellingen geen jota aantrok, is dit land verantwoordelijk voor driekwart van de totale werelddaling qua extreme armoede sinds 1990.

Als de huidige trends blijven aanhouden, zal de extreme armoede van ongeveer 16% tot ongeveer 3% dalen tegen het jaar 2030. Voorzichtigheid blijft geboden, want de armste landen – India en landen in Afrika – worden vrij tot zeer slecht bestuurd.

De wereld weet nu hoe armoede op effectieve wijze aan te pakken, schrijft The Economist. De overheid kan helpen door sociale vangnetten op te richten en de ongelijkheid aan te pakken, maar de westerse tendens om zich af te zetten tegen de markt mag absoluut niet geëxporteerd worden naar de ontwikkelingswereld. Niets bestrijdt de armoede immers zo effectief als liberalisering en vrijhandel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s