Vlaams bedrijf wil loopschoenen op maat produceren met 3D-printer

Het Vlaamse Runners Service Lab, gespecialiseerd in loopanalyses en loopschoenadvies, verkent de mogelijkheden van 3D-geprinte loopschoenen, en kan hiervoor rekenen op steun van de Vlaamse overheid.

Een paar 3D-geprinte loopschoenen van het Amerikaanse New Balance, bij wie Runners Service Lab de mosterd haalde.

Een paar 3D-geprinte loopschoenen van het Amerikaanse New Balance, bij wie Runners Service Lab de mosterd haalde.

 

Runners Service Lab – een bedrijf uit Zwijndrecht dat middels de eigen footscan-techniek de druk van de voet van lopers meet en op basis daarvan loopschoenadvies geeft – wil loopschoenen op maat gaan produceren met een 3D-printer. Dat schrijft de zakelijke krant De Tijd.

De komende twee jaar onderzoekt het bedrijf de haalbaarheid hiervan, in samenwerking met het Leuvense Materialise, een wereldwijde pionier op vlak van 3D-printing. Runners Service Lab krijgt voor zijn 3D-printingproject een subsidie van 152.000 euro van het Vlaamse innovatieagentschap IWT.

‘We hebben de kennis in huis om loopschoenen te maken, maar kunnen dat niet op een rendabele manier. Het heeft geen zin schoenen van 2.000 euro te produceren. Maar als we aan de hand van 3D-printing aan een verkoopprijs van om en bij de 200 euro komen, is het wel commercieel haalbaar’, zegt Jempi Wilssens in De Tijd. Hij is de oprichter van Runners Service Lab, en is ook hardloper en elektrotechnicus.

Er zijn wel enkele struikelblokken die gepaard kunnen gaan met 3D-printing, beseft Wilssens. ‘Harde materialen printen is geen probleem, maar de dempende materialen van schoenen, dat is andere koek.’

Maar het is wel mogelijk, zo heeft de Amerikaanse sportkledingwinkel New Balance al bewezen. Eerder dit jaar begon dit bedrijf met het 3D-printen van op maat gemaakte loopschoenen, die tot betere loopprestaties bij atleten moeten leiden.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s