Nieuw stadion met ‘Europese dimensie’ moet klaar zijn in 2019

Het nieuwe nationale voetbalstadion op parking C van de Heizelvlakte moet klaar zijn in 2019.

Koning Boudewijnstadion

 

Dat hebben de burgemeester Freddy Thielemans (PS) en bevoegde schepenen van stad Brussel aangekondigd.

Het stadsbestuur is zeer tevreden over de beslissing die de Brusselse regering eerder dit weekend heeft genomen. Het nieuwe voetbalstadion op parking C van de Heizelvlakte moet klaar zijn voor het Europees voetbalkampioenschap 2020.

“In 2020 vindt het allereerste echte Europese toernooi plaats”, zegt schepen van Sport Alain Courtois (MR). “Je kan niet de Europese hoofdstad zijn zonder een voetbalstadion met een Europese dimensie.” De beslissing is een eerste stap in de richting van een kandidaatstelling voor de openingsmatch van Eurofeoot 2020.

Nieuw tijdperk na heizeldrama

Nog belangrijk vindt Courtois dat het Belgische voetbal een nieuw tijdperk ingaat. “Het is 28 jaar geleden dat het Heizeldrama plaatsvond. Een nieuw stadion voor België moet het drama helpen vergeten.”

De beslissing van de Brusselse regering biedt de stad volgens burgemeester Thielemans ook de kans om vooruitgang te boeken in de realisatie van Neo, het project voor de herinrichting van de Heizelvlakte.

“Het vrijgekomen gebied op de plaats waar nu het Koning Boudewijnstadion ligt, kan gebruikt worden voor huizen, kribbes en scholen”, aldus de burgemeester.

De samenwerking tussen de stad en het gewest is daarbij fundamenteel. “Het is meer dan een belangrijk project”, luidt het. “De stad alleen kan dat niet realiseren, dus medewerking van andere overheden is essentieel.”

Toekomst Mini-Europa onduidelijk

De Brusselse regering heeft een financiële steun van 150 miljoen euro voor het Neo-project bevestigd. Over de kostprijs van het nieuwe stadion wil de meerderheid van stad Brussel nog niets kwijt. “We moeten een stadion hebben dat aan alle UEFA-kritieken beantwoordt, maar we moeten ook niet overdrijven want het blijft België.”

De stad wil meteen werk maken van het stadion. In 2016 zouden de werken moeten starten, om drie jaar later een stadion van Europees kaliber te hebben. Het stadsbestuur meldt alvast dat de Memorial Van Damme zeker zal blijven plaatsvinden.

Het is nog niet zeker of er nu toch ruimte blijft voor attracties als Mini-Europa en Océade, die in augustus de deuren sluiten door de komst van het Neo-project. Verschillende opties worden nu bekeken, besluit het stadsbestuur.

Vlaamse regering: ‘Plannen intern bespreken’

De Vlaamse regering gaat de plannen van het Brussels Gewest om een nieuw nationaal voetbalstadion te bouwen op parking C van de Heizel intern bespreken met de betrokken vakministers. Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).

“We nemen kennis van de plannen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om een nieuw stadion te bouwen in Grimbergen op parking C. Dit zullen we verder bespreken in de schoot van de Vlaamse regering en met de betrokken vakministers, die de plannen verder kunnen bekijken”, luidt de reactie van Vlaams minister-president Kris Peeters.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s