Professor Zonnebloem kreeg gelijk. Nu nog Barabas?

Indrukwekkend!

Leonardo Da Vinci had zijn vliegtuig. Dankzij ‘professor Zonnebloem’ kreeg Hergé zijn maanlanding. Haalt nu striptekenaar Vandersteen over afzienbare tijd zijn gelijk met de ‘Teletijdmachine’ van ‘professor Barabas’? Wetenschappers van de Vanderbilt University gaan een flinke stap in de richting.

Leonardo Da Vinci en de uitvinders van enkele stripfiguren hebben iets gemeen: ze voorspellen de toekomst. Leonardo Da Vinci maakte al in de 15de, 16de eeuw ontwerpen van vliegtuigen en helikopters. In 1496 voerde hij een experiment uit met een zelfontworpen vliegtuig. Maar hij tekende ook onderzeeboten en zelfs een tank. Da Vinci ontwierp waterski’s avant-la-lettre. Honderden jaren later kwamen die in bedrijf.

Striptekenaar en -regisseur Hergé liet zijn stripfiguur professor Zonnebloem een raket ontwerpen waarmee hij met de andere stripfiguren Kuifje, Bobby en Kapitein Haddock op de maan landde. Die avonturen zijn te lezen in het album ‘Raket naar de Maan’ uit 1953 en het vervolg erop ‘Mannen op de maan’ uit 1954. De eerste echte maanlanding door de NASA vond plaats in 1969 met Apollo 11, en met Neil Armstrong als eerste mens op de maan.

Hergé baseerde zijn raket op de V2 die de Duitser Wernher Von Braun tijdens de oorlog had ontwikkeld om Engeland aan te vallen. Hergé liet zijn Kuifje zelfs ijs ontdekken op de maan, wat betekent dat er ooit water geweest zou zijn. Dit werd wetenschappelijk bevestigd door middel van een onbemand Indisch ruimtetuig in 2008.

Striptekenaar Willy Vandersteen maakte eveneens gebruik van een professor in zijn albumreeksen ‘Suske & Wiske’: professor Barabas. Die professor vond zowaar de ‘Teletijdmachine’ uit, een apparaat waarmee mensen terug in de tijd kunnen geworpen worden. In de allereerste aflevering van ‘Suske & Wiske’ – ‘Het Eiland Amoras’ uit 1945 – kon het apparaat enkel via een beeldscherm kijken in het verleden. Dit veranderde in 1952 met het album ‘De Tuf Tuf Club’. Het personage ‘Jerom’ werd een jaar later op deze wijze in de stripreeks geïntroduceerd. Later doet professor Barabas uitvindingen die de ‘Teletijdmachine’ verfijnen of die er een variant op zijn, zoals b.v. armbanden waarmee men door de tijd kan reizen. Vandersteen voorzag dus dat de mensheid de ‘vierde dimensie’ of ‘tijd’ zou kunnen overwinnen. Dit is een heel interessant gegeven sinds wetenschappers zich buigen over thema’s als meerdere dimensies die buiten onze waarneming zouden vallen. Wetenschappers spreken nu al over 10 of meer dimensies. Verhelderend op dit vlak is de video van Rob Bryanton op YouTube: ‘Imagining the tenth dimension’.

Nu beweren wetenschappers van de Vanderbilt University in Nashville, V.S., dat de grootste deeltjesversneller ter wereld, de ‘Large Hadron Collider’ van het Europese CERN, eventueel kan dienen om informatie naar het verleden of naar de toekomst te sturen.

Ze stellen dat indien een ‘Higgs-boson’ ontstaat, er ook een ‘Higgs-singlet’ kan ontstaan, en dat dit deeltje zich door de vijfde dimensie kan bewegen. Dit is een dimensie die onze vierde dimensie ‘tijd’ overstijgt. Volgens de wetenschappers zou het niet mogelijk zijn voor mensen om op die manier door de tijd te reizen, enkel voor speciale deeltjes in een deeltjesversneller. “Maar als wetenschappers in staat zouden zijn om de productie van Higgs-singlets te controleren, is het wel mogelijk om boodschappen naar het verleden en naar de toekomst te sturen – met andere woorden – te communiceren met mensen die in de toekomst of in het verleden leven.” Is Vandersteen, met de ‘Teletijdmachine’ van professor Barabas, de wetenschap nog steeds een stapje voor, en krijgt ook hij binnen afzienbare tijd gelijk?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s