Grootste 3D-printernetwerk van België van start

Hou dit in de gaten! 3D printing zou wel eens het verschil kunnen gaan maken in de toekomst! Het is nog zoeken naar de verschillende  business-modellen, maar dat komt!

3dhub

Het bedrijf 3D Hubs lanceert op 28 mei Belgisch grootste netwerk van 3D-printers. Filosofie achter het project is dat consumenten niet langer zelf een dure 3D-printer hoeven aan te schaffen, maar dat ze hun ontwerp laten afdrukken bij een lid van een community van professionelen of enthousiastelingen ‘om de hoek’. Antwerpen bijt volgende week het spits af met een hub van vijftien 3D-printers.

Antwerpen is na Amsterdam de tweede locatie waar het Nederlandse 3D Hubs een netwerk van 3D-printers uitrolt. Van de vijftien geregistreerde toestellen bevinden de meeste zich in (Groot) Antwerpen zelf, maar ook de inwoners van Geel, Westerlo en Tremelo beschikken voortaan over een 3D-printadres op fietsafstand. Het gaat daarbij zeker niet alleen om gespecialiseerde printshops. Iedereen met een 3D-printer, die vaak de helft van de tijd niets staat te doen, kan zich aansluiten bij het netwerk. Local & Social 3D-printing, noemen ze dat bij 3D Hubs.
Zelf een 3D-object ontwerpen is niet iedereen gegeven, maar er bestaan intussen volop websites waar je tegen betaling kant-en-klare designs kan downloaden. Het aanbod gaat van smartphonehoezen over speelgoedjes en juwelen tot complete fruitschalen en bloemenvazen. Om een ontwerp af te (laten) drukken upload je het zogeheten STL-bestand gewoon naar de 3D Hubs-website en selecteer je het dichtstbijzijnde printadres. Eén of twee dagen later kan je je 3D-object dan zelf gaan ophalen. De prijs is uiteraard afhankelijk van het formaat van de print: hoe groter, hoe meer hars of plastic erin kruipt. Iedere hub is vrij om zijn eigen tarief te bepalen, maar gemiddeld betaal je een opstartkost van € 7,50 en daarna € 0,40/cm³. Vijftien procent van het totaalbedrag gaat als commissie naar 3D Hubs.

Antwerpen en Amsterdam zijn volgens 3D Hubs nog maar het begin. Op de website wachten inmiddels al negentig andere, voornamelijk Europese steden om ‘unlocked’ te worden: zodra zich daar voldoende printerbezitters hebben aangemeld, zal ook in die steden een hub worden gelanceerd. “Ons ultieme doel is om productie weer naar Europa te halen”, licht mede-oprichter Bram de Zwart toe. “We willen zo mee een einde maken aan de verspilling die massaproductie met zich meebrengt, zoals schepen die de halve wereld over varen en loodsen vol met onverkochte goederen. 3D-printers gaan dit volgens ons mogelijk maken”.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s