‘Netflix zal Belgacom en Telenet zwaar onder druk zetten’

Misschien dat het aanbod van films dan gaat verbeteren op Telenet! Wordt tijd! Zo wil ik bijvoorbeeld de film ‘Thactcher’ nog eens bekijken en die is er niet meer op Telenet?

Geduchte concurrentie voor Telenet en Belgacom: via video-on-demand-service Netflix kan je voor 6,4 euro per maand onbeperkt films en series downloaden.

Geduchte concurrentie voor Telenet en Belgacom: via video-on-demand-service Netflix kan je voor 6,4 euro per maand onbeperkt films en series downloaden.

Netflix, een populaire Amerikaanse video-on-demand-service waarmee je voor 6,4 euro per maand onbeperkt films en series kan downloaden, komt naar ons land. Al komen eerst Frankrijk en Nederland aan de beurt. ‘Dit zou wel eens de doodsteek voor digitale aanbieders als Telenet en Belgacom kunnen betekenen’, zegt mediaspecialist Jo Caudron.

 

Netflix telt bijna 30 miljoen betalende gebruikers in Amerika, maar wil nu ook naar het buitenland uitbreiden. Vorig jaar werd de dienst geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Binnenkort zijn Nederland, Frankrijk en ten slotte België aan de beurt. Officieel werd er nog niets meegedeeld, maar volgens mediaspecialist Jo Caudron heeft een goede bron binnen de multimediagigant het bevestigd.

Zware concurrentie

Een film of tv-serie op aanvraag bekijken wanneer het je past, zonder reclameboodschappen, kan al langer in Vlaanderen. Via de digitale platformen van Telenet en Belgacom. Maar in de Verenigde Staten omzeilen de kijkers dat soort operatoren almaar meer. Via Netflix kunnen ze ook kiezen uit een rijker aanbod van meer dan 100.000 films, series en documentaires tegen een bescheiden prijs. Voor amper 7,99 dollar (6,40 euro) per maand bekijken ze zo veel ze willen op hun tablet of smartphone.

‘Voorlopig heeft Netflix nog geen licenties om overal ter wereld video’s aan te bieden, maar eens die rond zijn, wordt het bedrijf een zware concurrent voor de digitale videotheken van Telenet en Belgacom, die nu onze video-on-demand-markt domineren’, zegt Caudron. ‘Bovendien zullen er tv- en video-inkomsten naar het buitenland verdwijnen, waardoor de Vlaamse zenders en distributeurs flink wat centen mislopen en er minder middelen overblijven voor lokale producties als Van Vlees en BloedClan of De Ronde.’

Toch zijn Telenet en Belgacom er gerust in. ‘Ons aanbod is kwalitatief hoger én Vlaams’, reageert Belgacom-woordvoerder Jan Margot. ‘De kijker stemt vooral af op Nederlandstalige programma’s, en niet op Amerikaanse series. Netflix zal ook nooit in die Vlaamse content investeren, simpelweg omdat die markt voor hen te klein is.’

Grote hit

En toch. In de Verenigde Staten is Netflix een regelrechte hit. Het bedrijf dat eind jaren negentig begon als postorderbedrijf dat video’s en dvd’s verstuurde, groeide uit tot de belangrijkste speler op de digitale markt. Met een marktaandeel van 44 procent is het zelfs groter dan iTunes van Apple (32,3 procent). Het maakte met House of Cards, met Hollywoodacteur Kevin Spaceyl, en Hemlock Grove, met Famke Janssen, ook haar eigen prestigieuze reeksen. De neveneffecten zijn navenant. Klassieke Amerikaanse zenders zien hun kijkcijfers dalen. Tegelijk neemt ook de piraterij en het aantal illegale downloads af, zegt Netflix-topman Ted Sarandos. ‘De komst van Netflix zal vooral de gevestigde orde in de Vlaamse media behoorlijk verstoren’, besluit Caudron. ‘De zenders en de distributeurs zullen de koppen bij elkaar moeten steken om er een gepast antwoord op te verzinnen.’

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s