Google patenteert software die mee over uw schouder kijkt wanneer u een mail schrijft

Dit is nu echt Big Brother die meekijkt!

Big Brother

De nieuwe ‘Policy Violation Checker’ van Google kan over je schouder meelezen wat je typt en, nog voor je de entertoets indrukt, je baas of je collega’s waarschuwen wanneer je een regel overtreedt. De checker doet dit door alles wat je typt te controleren op vooraf vastgelegde ‘probleemzinnen’.

Bianca Bosker legt op de Huffington Post uit waar je je misschien binnenkort aan kan verwachten:

In de patentaanvraag voor de checker beschrijft Google hoe alles wat je schrijft via algoritmes gecontroleerd wordt op bepaalde zinnen, waarna het systeem je waarschuwt voor een ‘slechte zin’, je alternatieven presenteert en derde partijen (zoals je baas) daar van op de hoogte brengt.

De software is niet enkel bedoeld voor e-mails, maar voor alle elektronische documenten, inclusief tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties. Men kan het installeren op elk digitaal toestel, waaronder laptops, televisies en smartphones.

Volgens Google kunnen bedrijven de checker gebruiken om rechtszaken en andere potentiële risico’s te vermijden. Gebruikers kunnen zelf beslissen welke zinnen ze als problematisch beschouwen.

Bosker voorspelt dat autoritaire regimes de software zullen aanschaffen om er hun internetcensuur mee te versterken. Die regimes zouden hiermee ook misschien een database kunnen aanleggen waarin alles staat wat hun burgers schrijven, nog voordat ze het versturen.

Daartegenover staat dat men de Policy Violation Checker zou kunnen gebruiken om pedofielen te betrappen, politici in de gaten te houden, de communicatie tussen terroristen in de kiem te smoren en meer. Als de software massaal voor dergelijke zaken zou worden ingeschakeld, dienen we ons echter af te vragen of het wijs is om Google tot een soort van morele opperrechter te promoveren.

Update: Google-vertegenwoordiger Matt Kallman verklaart in een e-mail aan de Huffington Post dat de software mogelijk nooit wordt gecommercialiseerd. Google patenteert veel nieuwe ideeën, maar ze vinden niet allemaal hun weg naar de markt, aldus Kallman.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s