‘Bedrijven die al 3 jaar lang overleven met kunst- en vliegwerk komen aan het einde van hun financiële weerbaarheid’

De Nederlandse curator Louis Deterink hekelde in de weekeindeditie van het Nederlandse NRC Handelsblad de houding van de banken inzake de faillisementengolf die onze noorderburen treft. Vorig jaar werden in Nederland liefst 7.400 faillissementen uitgesproken, dat zijn er bijna dertig per werkdag (In België waren er dat ruim 12.000, al verschilt onze wetgeving inzake faillissementen van de Nederlandse.)

Volgens Deterink doen banken tegenwoordig niets om een faillissement te voorkomen. Banken stellen zich in probleemdossiers steeds onverschiller op, mede door gebrek aan deskundig personeel. Vóór de crisis probeerden de banken nog in alle stilte een faillissement te vermijden en dat lukte volgens Deterink in 70 procent van de gevallen. Nu doen banken dat nauwelijks nog, waardoor de betrokken bedrijven steeds verder in de problemen raken.

Deterink:

“De crisis is hardnekkig en duurt heel lang. Ik zie van dichtbij gebeuren, dat de financiële weerbaarheid van bedrijven nu echt in een kritieke fase terechtkomt. Bij bedrijven die zich drie jaar lang staande hebben kunnen houden met kunst- en vliegwerk zie je langzamerhand een einde komen aan de financiële weerbaarheid.”

Het einde is nog niet in zicht, denkt de bekende curator, die o.a. de faillissementen van DAF, Fokker, UPC, Versatel, Tulip en de Lichtgroep van Philips op succesvolle wijze afwikkelde:

“Retail komt nu aan de beurt, mede door dat gebrek aan consumentenvertrouwen en de opkomst van webwinkels. In transport en logistiek komen ook steeds minder opdrachten en ook in de zakelijke dienstverlening zijn er steeds meer bedrijven die het moeilijk hebben.”

Naast genoemd gebrek aan kwalitatief personeel is er nog een andere oorzaak van de opstelling van de banken,schrijft De Dagelijkse Standaard. Dat heeft te maken met, ja daar komt het weer, de eisen uit Brussel. In het kader van Basel III dienen banken hogere kapitaalbuffers aan te houden en de risico’s op hun kredietportefeuilles te verminderen. Maar het tekent de ‘kwaliteit’ van de beroepsgroep, dat men als een kip-zonder-kop te werk gaat bij de afwikkeling van dubieuze debiteuren, waardoor hun stroppenpot alleen maar groter wordt en hun vermogen dienovereenkomstig daalt. Het is bijna niet te geloven.

Banken moeten de kredietkraan verder openzetten voor ondernemingen en consumenten. Banken gebruiken hun winst nu te veel om de kapitaalbuffers te versterken en dat gaat ten koste van de economie, zei IMF-voorzitter Christine Lagarde vorige week in dat verband. Het weerwoord van de banken is dat meer kredietverlening lastig is. Door strengere en hogere kapitaaleisen en opgelegde belastingen moeten banken een flink deel van hun winst gebruiken om de kapitaalbuffers te versterken. Bovendien is door de recessie de kredietverlening een stuk risicovoller. Banken moeten al kwartalenlang de stroppenpotten ophogen vanwege wanbetalingen en faillissementen.

Banken lenen geen geld uit, om de eenvoudige reden dat hun balans het niet toelaat en omdat ze als de dood zijn voor nog meer probleemleningen, schrijft Steven Rattner in de New York Times. Doen ze het toch dan vaak aan astronomische rente. Een Italiaan die geld wil lenen voor zijn bedrijf (80% van de Italianen werkt voor een kmo) betaalt 6% rente; een Duitser 3,5%, maar niets wordt gedaan om dat te verhelpen.

Praat voor de vaak, zei Steen Jakobsen, de chief economist van Saxo Bank, vorige maand. Hij heeft weing hoop op een snelle kentering van deze trend. Hij benadrukte in dat verband dat ’80% van de jobs die in Europa worden gecreëerd het werk zijn van kmo’s. Die proberen dagelijks een vraag in de markt te creëren naar producten en diensten waarvoor nog geen vraag is. Daarom moeten we ook dringend op zoek naar een alternatieve manieren om deze bedrijven te financieren. Wachten tot de banken kmo’s opnieuw leningen gaan verschaffen is geen optie. Het zal gewoon niet gebeuren.’

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s