Welke zijn de jobs van de toekomst?

Welke zijn de jobs van de toekomst? Pascal-Emmanuel Gobryverwijst in een artikel op Forbes naar de officiële statistieken van het Amerikaanse departement voor Arbeid en besluit dat de meeste jobs die we later echt nodig zullen hebben geen universiteitsdiploma vereisen.

De lijst van het Amerikaanse Bureau of Labor Statisticsvan de jobs waar het meeste vraag naar zal zijn in 2020 vermeldt wel degelijk ‘biomedische ingenieurs’ en ‘medische wetenschappers’. Maar hoger op de lijst staan echter dingen als ‘gezondheidswerkers’, ‘metselaars’, ‘loodgieters’ en ‘staalarbeiders’.

De jobs van de toekomst zijn dus eerder ‘low skilled’, al is dat wellicht niet het juiste woord. Gobry benadrukt immers dat je om een goede timmerman of medisch assistent te worden erg pienter moet zijn en heel hard moet werken – al hoef je er niet veel voor van buiten te leren.

Deze jobs zullen ook goed betaald worden want het is eenvoudigweg niet waar dat alle goedbetaalde jobs een universiteitsdiploma vereisen. Bovendien zullen ze veel stabieler zijn dan jobs in de ‘kenniseconomie’. Naar een goede stielman is immers altijd vraag.

Gobry maakt vervolgens deze bedenking: voor sommige ‘jobs van de toekomst’ is een diploma enkel nodig vanwege onze diplomacultuur. Zo kan je de vaardigheden om aan de slag te gaan als ‘diagnostisch medisch sonograaf’ in een paar maanden leren. Er zijn echter zoveel sonografen met een hoger diploma dat werkgevers logischerwijs de CV’s van sollicitanten zonder diploma’s negeren.

Dat is volgens Gobry iets waar we dringend iets aan moeten doen want het verspilt ongelooflijk veel tijd en geld. De eerste stap is om onder ogen te zien wat de échte jobs van de toekomst zijn.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s