‘Nederland verdient zeker 4 miljard aan steun ING’

De Nederlandse overheid kan zeker 4 tot 4,5 miljard euro verdienen aan de steun die tijdens de financiële crisis is verleend aan ING. Dat stelde ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen maandag op de aandeelhoudersvergadering van de bank en verzekeraar.

Jan Hommen (foto anp)

Jan Hommen
 

De winst bestaat onder meer uit 3,5 miljard euro aan rente die ING zal zijn betaald als de 10 miljard euro aan steun, die eind 2008 werd verleend, volledig is afgelost. Daarnaast betaalde ING al zo’n 375 miljoen euro aan premies op door de Staat gegarandeerde obligaties, die ING net als veel andere banken vooral in het begin van 2009 uitgaf.

Voorts kan de overheid volgens ING geld verdienen door de verkoop van de portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken waarvan de Staat tijdens de financiële crisis het risico overnam. Er was indertijd nogal wat tegenwind over dit onderdeel van het akkoord.

Toen ING in 2008 10 miljard kreeg toegeschoven om zich te versterken, waren daar verschillende voorwaarden aan verbonden. ING moet volgens de overeenkomst een jaarlijkse rente van minstens 8,5 procent betalen. De bank kreeg daarenboven twee vertegenwoordigers van de overheid in haar raad van bestuur, met een vetorecht over bepaalde beslissingen.

7,8 miljard euro van de basissom is al terugbetaald. ING heeft toegezegd voor mei 2015 de rest af te lossen.

In dezelfde periode nationaliseerde de Nederlandse overheid Fortis Bank Nederland en ABN Amro. In ons land ging er steun naar Fortis Bank en Dexia Bank. Later zou ook de steun aan KBC volgen.

Hamers

De aandeelhouders van ING stemden ook in met de benoeming van Ralph Hamers in het bestuur. Hij volgt vanaf 1 oktober Jan Hommen op als topman van het financiële concern. Hamers had tot op heden de leiding over ING België.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s