Anciaux: “Meneer Vermeersch, u bent onvoorstelbaar aan het zeveren” Ambiance in Reyers Laat!

Als fan van Etienne Vermeersch heb ik genoten!

Het zat er gisterenavond in het Canvas-programma ‘Reyers Laat’ bovenhands op. Bert Anciaux (sp.a) pleitte ervoor dat de regering werk moet maken van de strijd tegen islamofobie, maar professor emeritus Etienne Vermeersch was niet akkoord. “Er bestaat voor mij een onderscheid tussen de mensen, die ik liefheb, en een systeem, dat moet bestreden worden”, pleitte de filosoof.

“In de Amerikaanse cultuur neemt veertig procent de evolutietheorie aan”, argumenteerde Vermeersch. “Die cultuur heeft zelfs voor minderjarigen de doodstraf. Die cultuur is achterlijk, zal ik ook zeggen. Wanneer ik nu zeg dat in de islamlanden maar twintig procent of minder de evolutietheorie aanneemt. Dan mag ik toch ook zeggen dat die nog meer achterlijk zijn? En volgens punt drie in uw resolutie mag ik dat niet zeggen.”

“Meneer Vermeersch, je bent onvoorstelbaar aan het zeveren”, antwoordde de sp.a-fractieleider. “Ik heb het gevoel dat meneer Vermeersch alles doet om islamofoob over te komen.” “Het is volkomen misplaatst om individuele mensen te minachten”, zei Vermeersch daarop. “Maar het is iets helemaal anders om een godsdienst te bestrijden. Ik ben anti-katholiek, maar niet tegen katholieken.” Waarop Anciaux benadrukte dat hij geen enkel probleem heeft met kritiek op een godsdienst.

“Je hebt een hemels genoegen om mensen te kwetsen”, zei Anciaux tegen Vermeersch. Waarop die dan weer: “De islam is geen mens, maar een systeem. Ik denk dat ik meer gelovige vrienden heb dan jij. Er bestaat voor mij een onderscheid tussen de mensen, die ik liefheb, en een systeem, dat moet bestreden worden.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s