Vlaamse kmo WezoozAcademy.be boekt succes met onlineleerplatform waarin overheid niet wilde investeren

Knap Vincent, net vorige week terug ontmoet in Antwerpen. Vincent was mijn allereerste coach bij Dale Carnegie in België!

België telt 1.000.000 studenten in het middelbaar onderwijs, 90.000 leerkrachten en ruim 1.500 scholen.

Net als de leerlingen is ook het onderwijs zelf voortdurend in beweging. Toch is er aan de manier waarop vandaag les wordt gegeven de voorbije decennia amper iets veranderd. Met de drastische veranderingen in de leef – en communicatiegewoontes van de hedendaagse jeugd wordt te weinig rekening gehouden. Aan de ene kant spartelt de overheid traditiegetrouw van hervorming naar hervorming. Anderzijds zijn er de traditionele uitgevers van schoolboeken die maar al te graag willen dat het onderwijs de eeuwenoude drukpers trouw blijft.

You-View.tv, een Vlaamse kmo die al ruimschoots zijn strepen verdiende op audiovisueel vlak, brengt daar nu verandering in. Inspelend op de trend dat jongeren steeds meer tijd achter hun scherm doorbrengen, heeft dit Antwerpse bedrijf – volledig met eigen middelen – het grootste deel van alle leerstof van het middelbaar onderwijs op film gezet.

Op de website www.WeZoozAcademy.be staan inmiddels 800 (!) leuk in beeld gebrachte lesvideo’s voor elke graad, volledig in lijn met de officiële leerplannen. Dat aantal groeit nog elke dag, net als het aantal gebruikers trouwens.

Zonder subsidies of enige andere steun van de overheid, is deze onafhankelijke speler er in geslaagd om een professioneel interactief onlineleerplatform te ontwikkelen waar momenteel al 40.000 geregistreerde gebruikers dagelijks ‘hun les’ leren. Dat de kwaliteit van het aanbod makkelijk de vergelijking met wat men in de klas leert kan doorstaan blijkt uit een recente enquête. De meeste gebruikers zeggen de WeZoozAcademy-filmpjes vooral te zien als een ondersteuning van het leren en pas in tweede instantie ter herhaling of wanneer ze iets niet begrijpen. Uit de enquête blijkt ook nog eens de kracht van video’s. Meer dan 85% van de ondervraagden is voorstander van het bekijken van video’s in klasverband. ‘De video verduidelijkt de leerstof’ en ‘video’s zijn vaak duidelijker dan wat de leerkrachten uitleggen’ wordt door gebruikers opgemerkt.

De WeZoozAcademy hanteert een – voor ons land – uniek businessmodel, met betalende toegang tot de lesvideo’s. De prijzen zijn bewust democratisch gehouden en voor amper 5 euro kan men er al terecht. Ouders die zich regelmatig blauw betalen aan bijlessen voor hun kinderen krijgen hier dan ook een uiterst interessant alternatief aangeboden met video’s van superieure kwaliteit.

“Betalen voor online content blijkt voor veel media een uitdaging maar werkt hier gelukkig wel. Schoolboeken zijn ook niet gratis en de lesvideo’s zijn gelukkig van zo’n kwaliteit dat je als ouder maar al te graag investeert in een beter schoolrapport voor zoon of dochter,” zegt Vincent Vandeputte, CEO van You View Tv.

Betalende content blijft de natte droom van zowat elke uitgever. Maar op de datingsites na is WeZooZAcademy.be een van de zeldzame uitzonderingen voor wie deze formule wel werkt. Ouders blijken dus zeker bereid om centen te investeren in een aanvullend opleidingskanaal voor hun kinderen. Dit unieke aanbod, zowel in termen van kwaliteit als van kwantiteit, is dan ook opmerkelijk. “Wij willen complementair zijn aan het bestaande onderwijs met een volwaardig online alternatief,”aldus projectleider Thomas Guinée.

Ministers van onderwijs hebben al decennialang grootse plannen, het ene al wat gekker dan de andere. Wat deze kmo op minder dan één jaar – opmerkelijk genoeg zonder de minste steun van de overheid – heeft gepresteerd mag dan ook worden gezien. En er is nog meer op komst: verschillende vormen van ‘gamification’ en oefeningen worden geïmplementeerd, 1-op-1 coachingsessies (per Skype en dit vanaf september), bonussystemen, wedstrijden enz. “

“Allemaal extra tools om tot een beter opgeleide jeugd te komen en onze kinderen van een bredere bagage te voorzien in deze snel veranderende en complexer wordende samenleving,” besluit Vincent Vandeputte.

www.WeZoozAcademy.be

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s