Heeft Google zijn beste tijd gehad?

Google is al ruim zeven jaar dominant op het web en één van de gevolgen daarvan is dat het bedrijf veel machtige vijanden heeft gemaakt. Die doen nu massaal hun beklag over het vermeende machtmisbruik dat Google. Vooral Europese anti-monopoliewaakhonden geven gehoor aan de klachten, maar ook los van de wettelijke problemen lijkt Google op zijn retour, schrijft Benedikt Fuest in Die Welt.

Allianties tegen Google (zoals Fairsearch en het door Microsoft gesteunde Icomp) hebben al 20 verschillende klachten ingediend bij de Europese Commissie. Daarnaast trachten ook tal van kleinere concurrenten, nieuwsagentschappenen politici Google een kopje kleiner te maken.

Volgens hen heeft Google met een marktaandeel van ruim 90% in Europa een monopolie over de zoekmarkt en bevoordeelt het bepaalde resultaten over andere om daar financieel gewin uit te halen. Eurocommissaris Joaquín Almunia beslist de komende weken of het voorstel van Google (waarbij het bedrijf belooft de ‘bevoordeelde’ resultaten beter aan te duiden) volstaat.

Voor veel tegenstanders van Google is dat voorstel lang niet verregaand genoeg. Zo eisen Duitse groepen (die Google deze maand de ‘Big Brother prijs’ gaven) de opsplitsing van de zoekgigant in kleinere bedrijven zoals gebeurde met AT&T. Zo’n vaart loopt het echter wellicht niet want internet evolueert zo snel dat de dominantie van Google snel op natuurlijke wijze kan afkalven.

Volgens Stefan Weitz van Microsoft verwachten de gebruikers van de Google in toenemende mate diensten die beter door andere bedrijven worden geleverd: “Mensen willen geen zoektermen meer intypen, maar vragen stellen. Ze willen ook geen blauwe links, maar zinvolle antwoorden krijgen.”

Smartphone-applicaties zoals Yelp en Foursquare presteren nu al beter dan Google op het vlak van lokale zoekopdrachten. Facebook is nog ver verwijderd van een echte sociale zoekmachine, maar staat er in ieder geval al dichter bij dan Google.

“Mobiele gebruikers transformeren de klassieke zoekmarkt,” aldus Weitz. In de nabije toekomst leidt dat volgens hem tot revolutionaire nieuwe interfaces en intelligentere algoritmes. Google blijft ongetwijfeld een grote speler, maar in de geschiedenis van de IT-industrie is geen enkel bedrijf – zelfs niet IBM of Microsoft – er ooit in geslaagd om meer dan tien jaar de markt te domineren. Op termijn is de val van koning Google volgens Fuest dan ook onvermijdelijk.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s