‘Facebook verliest miljoenen gebruikers in belangrijkste markten’

Facebook verliest miljoenen gebruikers in zijn belangrijkste markten. Dat blijkt uit cijfers van SocialBakers, een onafhankelijk analysebureau.

In de VS verloor het sociale netwerk van Mark Zuckerberg vorige maand 6 miljoen bezoekers, een daling van 4%. In het Verenigd Koninkrijk meldden zich in maart 1,4 miljoen minder gebruikers, een daling van 4,5%.

De cijfers lijken een trend te worden, want de voorbije zes maanden verloor Facebook ruim 9 miljoen Amerikaanse en 2 miljoen Britse gebruikers. Ook in Canada, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Japan dalen de bezoekcijfers.

‘Er lijkt een vorm van fatigue op te treden wat Facebook betreft,’ aldus mediaspecialist Ian Maude van Enders Analysis. Vooral minder conventionele media als Instagram, dat 30 miljoen mensen optekende in de voorbije 18 maanden, lijken daarvan te profiteren.

Ook Path, een sociaal netwerk dat speciaal voor smartphones werd ontwikkeld en werd opgericht door ex-Facebookwerknemer Dave Morin, tekent wekelijks 1 miljoen nieuwe leden op. Path heeft al 9 miljoen leden en beperkt het aantal vrienden tot 150.

In Latijns-Amerika blijft Facebook wel groeien: Brazilië heeft nu 70 miljoen gebruikers, dat zijn er 6% meer dan een maand geleden. Ook India – een stijging van 4% tot 64 miljoen – blijft verder groeien, al blijft het gebruik in dat land marginaal in verhouding tot de totale bevolking.

Cijfers van ComScore wijzen ook op een verminderd gebruik van Facebook. Spendeerden Amerikanen in december 2012 nog 121 minuten op het sociale netwerk, dan was dat in februari nog slechts 115 minuten.

Facebook wijt die daling vooral aan het switchen tussen pc’s en smartphones en tablets. Het aantal minuten dat via smartphones op Facebook is doorgebracht is verleden jaar verdubbeld tot 69 minuten per maand.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s