18 tips om te ontsnappen aan de 9-tot-5-sleur

Tim Ferriss, schrijver van de bestseller ‘The Four Hour Workweek’ is één van ’s werelds populairste productiviteitsgoeroes.Max Nisen en Aimee Groth distilleren uit zijn boeken en artikels 18 tips om aan de 9-to-5 levensstijl te ontsnappen.

 1. Verander je routines wanneer die niet werken. Als je 12 uur per dag bezig bent en nog steeds achter zit met je werk, is het tijd om nieuwe gewoontes te kweken.

 2. Interesse, energie en bekwaamheid variëren over tijd. Als je werkt wanneer je je slecht voelt, ben je erg onproductief. Plan je dag (en je carrière) zodat je altijd op je best werkt.

 3. Bezig zijn en productief bezig zijn is niet hetzelfde. Er wordt te veel aandacht gehecht aanface-time. Lange uren onproductief bezig zijn is nochtans pure tijdverspilling.

 4. Wacht niet tot het perfecte moment. Dat is een uitsteltechniek.

 5. Vraag om vergiffenis, niet om toestemming. Als je altijd op toestemming wacht, zal je alles blijven uitstellen. Doe het op je eigen initiatief en verontschuldig je als je een fout maakt.

 6. Benadruk je kwaliteiten in plaats van je zwakheden te proberen corrigeren. De meesten onder ons doen bepaalde dingen beter dan het gemiddelde en andere slechter. Focus op je sterktes.

 7. Gebruik stress. Stress houdt je scherp en doet je risico’s nemen.

 8. Geluk is belangrijker dan zekerheid. Het onbekende is eng, maar interessanter dan altijd op zeker te spelen en alle risico’s te schuwen. Verpest je leven niet door altijd in je comfortzone te blijven.

 9. Let op voor vals optimisme. Vals optimisme – het idee dat de dingen wel zullen verbeteren – is een vaak voorkomende manier om verandering te blijven uitstellen.

 10. Stel onrealistische doelstellingen. Omdat de meeste mensen ‘redelijke’ doelstellingen hebben, is daar veel concurrentie. Onrealistische doelen zijn dus eigenlijk gemakkelijker om te bereiken.

 11. Doe minder. Mensen hebben de neiging om hun dag op te vullen met druk werk om zo het echt cruciale uit te stellen. Focus in de plaats daarvan enkel op het allerbelangrijkste.

 12. De 80/20 regel. 80% van het resultaat wordt geboekt met 20% van de middelen. Vraag je af welke 20% van jouw bezigheden verantwoordelijk zijn voor 80% van je verwezenlijkingen.

 13. Geef jezelf minder tijd. De wet van Parkinson stelt dat een taak moeilijker wordt als je er meer tijd aan geeft. Beperk de tijd en je focust automatisch op de kern en krijgt meer gedaan.

 14. Te veel info is hinderlijk. De meeste informatie die op je afkomt is weinig meer dan tijdverlies.Consumeer minder nieuws en e-mails.

 15. Wees onbeleefd. Meetings en gesprekken die blijven aanslepen en niets opleveren, verlaat je beter. Het is beter om onbeleefd over te komen dan uren te verspillen met je beleefdheid.

 16. Doe al je repetitieve taken tegelijk. Formulieren invullen, e-mails beantwoorden en andere routinetaken doe je best allemaal in één keer om er zo vlug mogelijk van af te zijn.

 17. Stimuleer zelfstandigheid. Als teamleider word je vaak overspoeld met verzoeken. Train je team om niet de hele tijd om toestemming te vragen en zorg dat je werknemers zelfstandig kunnen werken.

 18. Outsourcing is niet enkel voor bedrijven. Het is goedkoper dan je denkt om werk te outsourcen aan een virtuele assistent. Als je taken kan delegeren aan anderen en je dan meer kan focussen op interessantere en/of lucratievere zaken, dan moet je dat absoluut doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s