Merkel-Schaüblemodel maakt komaf met op geleend geld gebouwde Spaanse voetbalillusie

Pierre-Philippe Marcou

Na Bayeren München heeft nu ook Borussia Dortmund in de halve finale van de UEFA Champions League op duidelijke manier afstand genomen van zijn Spaanse tegenstander. De overwinning van twee goed bestuurde Duitse clubs tegen de miljardairsteams uit de Spaanse en Catalaanse hoofdstad bevestigen het failliet van het Spaanse en het succes van het Duitse, gezonde economisch model, schrijft de Griekse online krant To Vima:

‘De voorbije maanden heeft de Duitse pers verschillende keren vraagtekens geplaatst bij het financiële model van de Spaanse clubs. De enorme schuldenberg die zowel FC Barcelona als Real Madrid hebben gemaakt, hebben – naast het onlogische gebruik van geleend geld – de voetbalmarkt zwaar verstoord. (In juni 2011becijferde een Catalaanse journalist de totale schuldenberg in het Spaanse voetbal op 4.000 miljoen euro. Dan was er nog een schuld van 700 miljoen euro aan de sociale zekerheid en 22 clubs die hun betalingen aan de schuldeisers hebben gestaakt,  waarbij grote verenigingen als Betis Sevilla, Mallorca en Real Zaragoza.)

Diezelfde kranten prezen het economische model van Duitse en Nederlandse clubs, die duidelijke regels willen om de economische gezondheid en financiële onafhankelijkheid van hun clubs te vrijwaren.

Het mag wat overdreven lijken maar na de overwinningen van München en Dortmund tegen Barcelona en Madrid, mag men er van uitgaan dat het Duiste argument voor meer geordende economische structuren overal zal worden doorgevoerd.

Goed of fout: het Merkel-Schaüblemodel is het enige dat wedstrijden wint.’

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s