De toekomst van auto’s: milieuvriendelijk, veilig en zelfrijdend

Zelfrijdend, voor mij kan dit niet vlug genoeg realiteit worden! Zalig!

 

De auto staat opnieuw voor een belangrijke evolutie die een belangrijke impact zal hebben op de samenleving. Dat schrijft het magazine The Economist. Alle constructeurs werken aan technologieën die de ecologische voetafdruk en de veiligheid van de autosector gevoelig zullen verbeteren. In de loop van de volgende decennia zullen de gebruikers van het autoverkeer zich volgens het magazine afvragen hoe het mogelijk is geweest dat vroegere generaties gevaarlijke machines zoals auto’s aan de onvolmaakte controle van de mens hebben overgelaten.

“Henry Ford heeft met de massaproductie van het Model T in de eerste helft van de voorbije eeuw de mobiliteit van de mens en het uitzicht van de stad voor altijd veranderd,” merkt The Economist op. “Honderd jaar later staat de sector opnieuw voor een grote revolutie. Door de toenemende rijkdom in de groeimarkten, zal hetwereldwijde autopark een gigantische groei kennen. Indien het autoverkeer wereldwijd eenzelfde penetratie zal verwerven als in de Verenigde Staten, zou de internationale autovloot moeten worden verviervoudigd.”

“Een dergelijke groei zou onder meer op het gebied van luchtvervuiling desastreuze gevolgen hebben. Overheden voeren dan ook striktere regels in om die problemen aan te pakken. De autobouwers slagen er echter opmerkelijk goed in om aan die eisen te voldoen. Het elektrisch vervoer is tot nu toe weliswaar een ontgoocheling, maar andere technologieën zijn verder gevorderd en bieden een keuze tussen efficiënte brandstofmotoren, hybride modellen en auto’s op gas of waterstof. Uiteindelijk zal bovendien ook de elektrische wagen ongetwijfeld zijn doorbraak kennen.”

“De nieuwe evoluties kijken echter verder dan verbruik en uitstoot. Inmiddels zitten al volop ontwikkelingen in de pijplijn die het autoverkeer comfortabeler en veiliger moeten maken. Die technologieën zullen niet alleen de stress van de autobestuurder tegengaan, maar ook ongevallen helpen vermijden. Het internetbedrijf Google en een aantal andere ontwikkelaars werken inmiddels al aan de logische verdere stap, waarbij de auto zelf het commando overneemt en de mens niet langer de controle in handen heeft.”

“Die technologieën zullen een grote impact hebben. Grote groepen bejaarden en gehandicapten zullen hun persoonlijke mobiliteit herwinnen omdat ze de auto kunnen opdragen hen te voeren naar elke bestemming die ze wensen. Bovendien zal het aantal verkeersdoden – dat op dit ogenblik geschat wordt op 1,2 miljoen slachtoffers per jaar in de hele wereld – gevoelig kunnen worden teruggeschroefd. Ook de kosten aan gezondheidszorg en verzekeraars zullen ook een belangrijke daling kennen.”

“Bestuurders zullen door de automatische piloot veel tijd kunnen uitsparen, want tijdens de rit komt immers ruimte vrij voor andere activiteiten. Vaak wordt nog gehuiverd bij de gedachte aan een auto die zichzelf bestuurt, terwijl dagelijks miljoenen mensen op vliegtuigen en treinen stappen die geen bestuurder meer nodig hebben. Net zoals bij die andere vervoersmiddelen zal ook de automatische piloot in de auto geleidelijk worden aanvaard.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s