Wat is de grootste hindernis in onze zoektocht naar geluk?

The Road to Happiness?

Meer dan dat ooit het geval is geweest geven sociale netwerken als Facebook, Instagram en honderden andere platforms ons de mogelijkheid ons met anderen te vergelijken. Dat is nefast, want constante vergelijkingen met anderen zorgen er voornamelijk voor dat mensen zich als ‘losers’ gaan zien. Er is altijd wel iemand die een betere job, vrouw, salaris of wat dan ook heeft…

Sonya Lyubomirsky van de universiteit van Californië deed onderzoek naar het fenomeen en bundelde haar bevindingen in het artikel Happiness Inc. dat in de New York Times verscheen.

Haar conclusie? Ongelukkige mensen vergelijken zichzelf constant met anderen en hechten groot belang aan de uitslagen.

Lyubomirsky en haar collega Lee Ross van de Stanford universiteit deden een reeks proeven waarbij ze analyseerden hoe gelukkige en ongelukkige mensen op feedback reageren in klasverband:

 Gelukkige mensen krijgen meer zelfvertrouwen wanneer ze positieve feedback rijgen, ongeacht of hun collega’s nog betere resultaten scoren.
 Ongelukkige mensen krijgen meer zelfvertrouwen wanneer ze positieve feedback krijgen, uitgezonderd wanneer hun collega’s betere resultaten krijgen, dan vergroot hun zelfvertrouwen maar lichtjes.

Doch nu komt het:

✔ Ongelukkige mensen krijgen meer zelfvertrouwen wanneer ze slechte resultaten krijgen gecommuniceerd, maar daarbij ook te weten komen dat hun collega’s nog slechter deden, dan wanneer ze horen dat ze goede resultaten boekten maar hun collega’s nog beter deden.

Bij gelukkige mensen is dat net omgekeerd.

Conclusie:
Terwijl de vergelijking met anderen tot op zekere hoogte voor een gezonde concurrentiestrijd zorgt, kiezen mensen die enkel oog hebben voor het welzijn en ongeluk van anderen ervoor een ongelukkig leven te lijden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s