EXCLUSIEF. Jupiler Pro League is een goudmijn

De cijferkampioen van ­België was vorig seizoen Racing Genk.

325.160.469 euro. Dat is de omzet die onze zestien eersteklassers draaiden in het seizoen 2011-2012. Het bedrag tart alle verbeelding en ligt liefst 100 miljoen hoger dan in 2010-2011. Crisis? Welke crisis?

Naar jaarlijkse gewoonte presenteert het nieuwsblad exclusief álle jaarrekeningen van de eersteklassers. Lierse en Lokeren waren de laatste leerlingen die hun huiswerk maakten. Wij zetten alle cijfers op een rij en kwamen tot een verbluffende vaststelling: de zestien eersteklassers zien hun omzet stijgen van 226 miljoen euro in 2010-2011 naar 325 miljoen euro in 2011-2012. Het drama van Beerschot is geen regel maar uitzondering in de Jupiler Pro League.

Exportland van talent

De cijferkampioen van ­België was vorig seizoen Racing Genk. De Limburgers spurtten naar een recordwinst van 28 miljoen euro dankzij hun deelname aan de Champions League en de verkoop van hun goudhaantjes Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois. Maar ook Standard (Steven Defour, Axel Witsel, Eliaquim Mangala) en Club Brugge (Ivan Perisic, Nabil Dirar) deden gouden transferzaken. Indirect boerde ook Lokeren goed. Racing Genk ging met zijn transfergeld shoppen in het Waasland en haalde Benjamin De Ceulaer en Derrick Tshimanga weg.

Mede door de groeiende faam van de Rode Duivels zet België zijn naam van exportland van talent kracht bij. Maar toch is dat niet de enige verklaring voor de mooie resultaten, zeggen onze voetballeiders. Zij wijzen op de toenemende professionalisering.

Iedere maand loon

De spectaculaire cijfers lijken in tegenspraak met de economische crisis die Europa in haar greep houdt. Maar ook in de zuiderse voetballanden komen voetbalclubs in de problemen. En daar varen de Belgische clubs wel bij. ‘We zijn steeds aantrekkelijker voor buitenlandse spelers en trainers’, zegt Pro League-directeur Sneyers. ‘Spelers verdienen hier misschien iets minder maar hun loon wordt, op een paar uitzonderingen na, elke maand netjes op hun rekening gestort. Dat is in sommige zuiderse landen wel anders.’

Sneyers is niet verbaasd over de 325 miljoen euro en denkt dat de voetbalwereld er nog meer te koop mee mag lopen. ‘Samen met de voetbalbond willen we een studie bestellen die de echte waarde van ons voetbal in kaart brengt. Want die 325 miljoen is eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Het voetbal genereert ook heel veel indirecte omzet. Volgens sommigen gaat het om één tot twee procent van het BNP. Dan hebben we het over stadionbouw, traiteurs of kranten die over voetbal schrijven. Als mensen elkaar ontmoeten praten ze maar over twee dingen: het weer en voetbal.’

Lees de volledige analyse en alle cijfers in Het Nieuwsblad van 24 april

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s