Geplaagde componist trekt omstreden Nederlands koningslied terug

Componist John Ewbank © anp.

De Nederlandse componist John Ewbank heeft zijn omstreden koningslied teruggetrokken. Dat meldt Ewbank op zijn Facebookpagina. Sinds het ruim vijf minuten durende koningslied vrijdag werd gepresenteerd op de radio, was bij onze noorderburen een storm van kritiek losgebarsten.

Ewbank zegt genoeg te hebben van alle verwensingen die hem ten deel zijn gevallen. “Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen”, zegt hij op Facebook. De componist wenst iedereen veel plezier met de alternatieven, zoals ‘Zo mooi als jij’ van de 3Js, ‘het Koninginnelied’ van RTL Boulevard en ‘Je bent een Koning’ van twee Utrechtse studenten.Het lied is een van de initiatieven van het nationaal comité Inhuldiging. Ewbank maakte de muziek, die is uitgevoerd door het Metropole Orkest en andere musici. Voor de tekst zijn bijdragen van het publiek gebruikt. Het koningslied moet op 30 april overal in Nederland klinken, met als hoogtepunt het feestelijke meezingconcert Samen voor Oranje in Ahoy in Rotterdam.

Ewbank was gisteravond niet voor commentaar bereikbaar. Zanger Marco Borsato liet via Twitter weten begrip te hebben voor het besluit van zijn vaste componist. “Met opgeheven hoofd. Oranje boven”, zo stak Borsato Ewbank een hart onder de riem.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s