Er bestaat een belastingsparadijs… op 42 kilometer van Antwerpen

 

Hoewel Europese miljardairs vaak eilanden in de Stille Oceaan gebruiken om hun vermogen buiten het bereik van de fiscus te houden, hebben anderen voor een minder verwacht financieel schuiloord gekozen. Onder meer talrijke muzikanten en technologiebedrijven hebben voor hun fiscale vlucht immers in Nederland, dat winsten van buitenlanders niet belast, een oplossing gevonden. In Nederland is niet echter iedereen gelukkig met die praktijken, temeer daar de gewone Nederlander aan een hoge inkomstenbelasting is onderworpen.

Holdings van ondernemingen zoals Apple, Microsoft, Google, Ikea en Starbucks brengen elk jaar ongeveer 8 biljoen euro (8.000.000.000.000) naar Nederland, waar het geld gestald wordt bij compleet legale postbusbedrijven. Eén kantoorgebouw in Amsterdam blijkt inmiddels het adres te zijn van meer dan 2.670 bedrijven. In Nederland wordt een bedrijfsheffing van 20 procent tot 25 procent gehanteerd, maar dat geldt enkel voor winsten en niet voor intellectuele eigendommen. Daarentegen kan de inkomstenbelasting voor de gewone Nederlander oplopen tot meer dan 50 procent.

Omdat Nederland geen heffingen kent op royalty’s, oefent het land ook een grote aantrekkingskracht uit op muzikanten zoals David Bowie, Bono en de Rolling Stones, die hun inkomsten uit muziekverkoop en concerten naar hun Nederlandse bedrijven overhevelen. Ook holdings en multinations hebben de optie om bijzondere overeenkomsten te sluiten met de Nederlandse fiscus, die tot geheimhouding zijn verplicht. De Nederlandse rechts-liberale regering blijft het systeem, dat elk jaar meer dan 1 miljard euro oplevert, steunen.

Tijdens de financiële crisis werd Nederland door de Verenigde Staten zelfs op de lijst van fiscale paradijzen geplaatst, maar de Nederlandse regering wist de Amerikaanse president Barack Obama uiteindelijk ertoe te bewegen op dat standpunt terug te komen. Toch blijken heel wat Nederlanders niet gelukkig te zijn met het systeem, zoals het succes van het boek ‘Het Belastingparadijs’ van journalist Joost van Kleef, dat de talrijke Nederlandse fiscale ontsnappingsroutes hekelt, laat veronderstellen.

Van Kleef vindt het onder meer onaanvaardbaar dat vele rijke Grieken in Nederland zijn geregistreerd en dus ontsnappen aan de belasting in hun thuisland, terwijl Europese belastingbetalers moeten bijdragen aan de financiële operaties die Griekenland van het bankroet moeten redden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s