Europa kan Belgische voetbalclubs 50 miljoen afpakken

Europa gaat na of Belgische voetbalclubs onrechtmatige staatssteun hebben gekregen. De zware korting die clubs krijgen op de bedrijfsvoorheffing op de spelerslonen, dreigt een probleem te worden. Er staat voor hen liefst 50 miljoen euro per jaar op het spel.

De Europese voetbalbond UEFA en de Europese Commissie hebben de handen in elkaar geslagen om de staatssteun aan voetbalclubs aan banden te leggen, in het kader van financiële fair play. Die gezamenlijke strijd kan een finan­ciële ramp betekenen voor het Belgische voetbal.

Net als de andere overheden kreeg de Belgische regering een uitgebreide vragenlijst toegestuurd over de staatssteun aan onze clubs. Er werd ook gevraagd naar fiscale voordelen. En daar ligt de achilleshiel van de Belgische aanpak, want clubs genieten van een fiscaal gunstregime.

Oneerlijke concurrentie

Clubs mogen 80 procent van de bedrijfsvoorheffing op de lonen van hun spelers in de clubkas houden (zie kaderstuk) . De helft van dat geld moet officieel worden gebruikt voor jeugdopleidingen, maar daar is weinig tot geen controle op. In de praktijk gaat veel van dat geld naar de lonen van trainers of jonge spelers.

De ‘80 procent-regel’ ligt al langer onder vuur in Europa. De Duitse Bundesliga wees er in haar jaarverslag van 2011 al op dat de regeling oneerlijke concurrentie veroorzaakt: ‘Het is een fiscaal voordeel waarvan onze clubs niet kunnen genieten.’

Bovendien maakt Europa zijn principes duidelijk: ‘Waar het gaat om belastingen en sociale premies, zouden profclubs geen aparte behandeling mogen krijgen ten opzichte van andere ondernemingen’, wordt onderstreept in de vragenlijst.

Mocht Europa de Belgische regeling afschieten, dan dreigt een financieel drama voor onze voetbalwereld. Het fiscale voordeel zou de clubs zowat 50 miljoen euro opleveren op jaarbasis. Dat is een totaalbedrag voor zowel de voetbal- als de basketbalclubs, maar het leeuwendeel daarvan gaat naar de voetbalwereld. En die som is goed voor ongeveer een kwart van het budget van alle eersteklassers.

Wat elke voetbalclub op jaarbasis zou verliezen, hangt af van de loonmassa. Voor een team van de grootte van Anderlecht zou het gaan om zowat 8 miljoen euro. Voor kleinere clubs als Waasland-Beveren wordt aangenomen dat het om zowat 1,5 miljoen euro zou gaan. Het is voor hen dus bang afwachten of Europees commissaris Joaquín Almunia vrede neemt met de antwoorden van de Belgische regering.

‘Zwakke verdediging’

De Belgische overheid heeft de regeling tegenover Europa verdedigd. Ze kwam er ‘om de vorming te stimuleren van jonge sportbeoefenaars in het algemeen, met het oog op de start van een sportcarrière in de beste omstandigheden’, luidt het.

Maar dat antwoord roept vooral vragen op, vindt Europarlementslid Ivo Belet (CD&V), die het voetbaldossier opvolgt. ‘Dit is een gemiste kans. We hadden onze aanpak beter uitvoerig toegelicht. Er bestaan goede argumenten voor, zolang er maatschappelijk iets tegenover staat. Ik denk dan aan jeugd­opleiding of sociale projecten.’

‘Europa staat uitzonderingen toe’, zegt Belet. ‘De collectieve verkoop van tv-rechten zou als kartelvorming kunnen worden beschouwd, maar is toegestaan vanwege het solidariteitsprincipe tussen grotere en kleinere clubs. Hetzelfde zou kunnen voor fiscale voordelen. Alleen zouden de regels wel wat strikter mogen zijn dan nu.’

Dat laatste vindt ook Herman Wijnants, sterke man van Westerlo. ‘Als er stevige controle is om te kijken of dat geld echt bij de jeugd terechtkomt, juich ik dat toe’, zegt hij.

Volgens Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League, is het kalf nog niet verdronken. ‘In andere landen is dit soort fiscale voordelen ook toegelaten, op voorwaarde dat het duidelijk is waarvoor het geld wordt gebruikt. Ik denk trouwens dat het veeleer over 30 dan 50 miljoen euro gaat. Hoe dan ook een belangrijk bedrag: vorig jaar was er een club die op deze manier meer geld terugkreeg dan ze uit het tv-contract haalde.’

Europa tegen PSV en Real

Dat het Europa menens is, mochten verscheidene Nederlandse en Spaanse topclubs ondervinden. Zo werd al een onderzoek geopend tegen PSV. De Europese Commissie betwijfelt of de aankoop van de grond onder het Philips Sta­dion en het trainingscomplex De Herdgang door de stad Eindhoven voor 48,3 miljoen euro marktconform is.

In Spanje ligt Real Madrid onder vuur. De Koninklijke verwierf in 1998 de gronden rond het Bernabeustadion voor 421.000 euro van de stad en verkocht ze dertien jaar later weer aan Madrid voor 22,7 miljoen euro. Europa wil ook weten waarom in 1992 alle Spaanse clubs verplicht waren het nv-statuut aan te nemen en alleen Barcelona, Real Madrid, Osasuna en Athletic Bilbao voort konden doen als vzw’s, die minder belastingen moeten betalen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s