‘Hollande geeft Frans voetbal fatale kopstoot’

De kans dat u de spelers die dinsdag in de kwartfinale van de Champions Ligue voor Paris St.-Germain aantraden tegen FC Barcelona ook volgend jaar nog in de Franse hoofdstad treft is klein nu president François Hollande zijn 75%-belasting op miljoenensalarissen wil uitbreiden tot de sportwereld.

Hollande maakte vorige week tijdens een tv-interview bekend dat de zogenaamde ‘miljonairstaks – die door het Grondwettelijk Hof ongeldig werd verklaard – nu in een aangepaste vorm zal worden toegepast, niet op de miljonairs zelf, maar op de bedrijven die deze miljoenensalarissen uitbetalen.

Worden voetbalclubs als kmo’s eerder dan als grote bedrijven beschouwd, dan kregen de bestuurders van de eersteklasseclubs eerst nog de garantie dat ze van de belasting zouden worden gespaard. Tot de regering deze claim tegensprak en bevestigde dat kmo’s wel degelijk onder het nieuwe decreet zullen vallen.

Frédéric Thiriez, de voorzitter van de LFP (Ligue de Football Professionel) kwam al snel met de berekening dat de Franse eersteklassers 182 miljoen euro extra zullen moeten ophoesten.

‘Frankijk staat voor de exodus van zijn beste spelers, de staat zal zijn beste belastingbetalers zien vertrekken.’
Vooral PSG, waar 12 spelers – waaronder sterspeler Zlaten Ibrahimovic en topcoach Carlo Ancelotti – meer dan 1 miljoen euro verdienen, wordt zwaar getroffen.

De meeste Franse voetballers betalen al 49% op hun inkomsten, eens dat de 500.000 euro overschrijdt. Dat wordt nu opgetrokken tot 75% boven de 1 miljoen euro.

De Franse socialisten weten dus duidelijk niet meer van welk hout nog pijlen te maken.

In juni laatstleden werden 2 Franse tennissterren – Yannick Noah en Guy Forget – door een senaatscommissie ondervraagd inzake het fiscale asiel van vele Franse sportlui. De twee stonden niet onder verdenking, maar getracht werd hun motieven beter te begrijpen teneinde dit soort fiscale ballingschappen in de toekomst te kunnen vermijden. Beide woonden tijdens hun carrière in Zwitserland en kwamen later terug naar Frankrijk.

‘Wij, topsporters, hebben 10 gouden jaren. Dan is het gedaan. Enkel de top-120 in het tennis verdient geld. Daarom zoeken we fiscaalvriendelijke regio’s op als Monaco, Zwitserland en Florida. Om niet in Frankrijk alles te moeten afgeven wat we in het buitenland hebben verdiend,’ zei Forget toen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s