Facebook in alle stilte niet langer gratis

 Vanaf nu moeten Britten betalen als ze via Facebook een bericht willen sturen naar iemand met wie ze niet bevriend zijn. Hoe populairder de persoon, hoe hoger het bedrag. Het project werd al getest in de VS en wordt nu uitgerold over verschillende landen.

Sinds de laatste Facebook-update betalen gebruikers van de sociaalnetwerksite in Groot-Brittannië geld wanneer ze een bericht willen sturen naar iemand die niet tot hun vrienden behoort. Dat schrijft The Sunday Times .

Er zijn verschillende prijzen: hoe meer vrienden iemand heeft, hoe duurder het is om hen een berichtje te sturen. Het gevolg is natuurlijk dat de grootste sterren de duurste prijzen op hun hoofd geplakt krijgen. Zo betaal je voor een berichtje aan auteur Salman Rushdie of rapper Snoop Dogg iets meer dan 10 pond, of zowat 12 euro.

Experiment

Om de gebruikers gerust te stellen dat Facebook voor de rest gratis blijft, blijft op het inlogscherm de banner ‘Het is gratis (en dat blijft het ook)’ staan. Maar helemáál gratis is Facebook dus niet meer.

Het bedrijf begon enkele maanden geleden met het proefproject in de Verenigde Staten. Oorspronkelijk onderzocht Facebook of mensen 1 dollar wilden betalen om een bericht in de inbox te krijgen van mensen die niet hun vriend zijn. Als je een Facebook-bericht stuurt naar zo iemand, belandt dat in de folder ‘overige’, een vakje waarvan veel Facebookgebruikers niet eens weten dat het bestaat. Als mensen betaalden, belandde hun bericht alsnog in de gewone inbox.

In een tweede stap begon de sociaalnetwerksite te experimenteren met verschillende prijzen: 1, 5 of 15 dollar, afhankelijk van hoeveel vrienden iemand had. De populairste mensen kostten liefst 100 dollar. Tot die groep behoorde ook Facebookbaas Mark Zuckerberg, een man met liefst 16 miljoen vrienden. Omdat die eigenlijk alle Facebookgebruikers uitnodigt hem een persoonlijk bericht te sturen, werd die hoogste prijs vlug afgeschaft. Betalen kan direct met een kredietkaart.

Anti-spam

‘We hebben dit systeem ingevoerd om te voorkomen dat er te veel spam wordt verstuurd’, zegt het bedrijf. ‘Maar soms wil je nu eenmaal een berichtje sturen naar iemand die je niet kent, en dan moet dat ook kunnen.’

Critici zeggen dat het nog maar eens een manier is voor Facebook om geld te verdienen. Het testproject in Amerika was blijkbaar succesvol, want het werd nu – in alle stilte – uitgebreid naar Groot-Brittannië. Volgens de bedrijfsblog wordt het ook nog in een aantal andere landen uitgeprobeerd. Of en wanneer dat ook in België zal gebeuren, is nog niet geweten.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s