Ronde van Vlaanderen: D-Day voor Cancellara of Sagan?

 Wordt Honderd Jaar Ronde van Vlaanderen de grote Fabian Cancellara-Show, deel twee? Of gaat Paaszondag 2013 de boeken in als de dag waarop Peter Sagan een staatsgreep pleegde op de gevestigde macht? De twee hebben allebei een streepje voor op Sylvain Chavanel en Tom Boonen die een contingent favoriet aanvoeren.

De 32-jarige Zwitser en de 23-jarige Slovaak hielden de voorbije weken zulke demonstraties dat je al raar wordt aangekeken als je hardop denkt aan de Fransman Chavanel, Tom Boonen, Greg Van Avermaet of Sebastian Langeveld. Het maakt dat RadioShack-Leopard en Team Cannondale vandaag het gewicht van de wedstrijd dragen. Dat is vooral nieuw voor de groene jongens van Peter Sagan in een Ronde van Vlaanderen. Dat is nóg wat anders dan op de Via Aurelia de groep mennen naar de Cipressa en de Poggio. Met zijn kasseien, eindeloos kronkelende wegen en ‘kaskes’ (jargon voor typisch Vlaamse hellingen met desnoods scheve stenen) is Vlaanderen uniek in de wereld.

Gevaar om elke hoek

‘Het gevaar loert in zo’n topklassieker om elke hoek’, stelt Wilfried Peeters van Omega Pharma-Quick Step. Ploegmanager Patrick Lefevere weet als geen ander hoe je zo’n klassieker naar je hand zet. Hij won al acht keer de Ronde en elf keer Parijs-Roubaix. Alleen Team Sky (met Boasson Hagen en Thomas) kan in brute paardenkracht concurreren met de elitetroep van Tom Boonen én Chavanel. In tegenstelling tot RadioShack-Leopard en Team Cannondale beschikt Peeters over twee, met Terpstra zelfs drie dodelijke wapens.

 

Fabian kopman

Fabian Cancellara sprak als enige kopman de ploeg toe. ‘Fabian is er klaar voor’, aldus ploegleider Dirk Demol. ‘Fabian weet dat hij voorbij Sagan moet. Hij is pas 23 jaar, maar nu al een kampioen. Anders word je niet achtereenvolgens tweede in Milaan-Sanremo, de E3 en win je niet op zo’n manier Gent-Wevelgem en twee dagen later nog eens freewheelend de openingsetappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde. ‘Spartacus’ is oud en wijs genoeg om niet te koersen om Sagan te doen verliezen.’

Man tot man

Dat hoopt Sagans ploegleider Stefano Zanatta: ‘Ik hoop op een strijd van man tot man. Mét Cancellara en desnoods Chavanel en Boonen. Al houd ik ondanks het koude weer (een gevoelstemperatuur van twee graden) ook rekening met Filippo Pozzato. Hij is na zijn sprintverlies van vorig jaar tuk op een klinkende revanche.’

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s