5 kenmerken van zwakke leiders

Soms leer je van goede voorbeelden en soms van slechte. Leiderschapsgoeroe Michael Hyatt haalt het voorbeeld aan van generaal George B. McClellan, die onder president Abraham Lincoln de eerste generaal was van de noordelijke troepen. McClellan had vijf grote zwakheden die van hem een slecht leider maakten. Vermijd ze om je eigen leiderschap daadkrachtiger te maken.

  1. Aarzelen om actie te ondernemen. McClellan was zich altijd aan het voorbereiden. Hij aarzelde en stelde uit, zelfs wanneer hij de opperhand had tegenover de vijand.

  2. Klagen over een gebrek aan middelen. Hij had nooit genoeg troepen of artillerie en zijn mannen werden nooit genoeg betaald. De waarheid is echter dat je als leider nooit genoeg middelen hebt. Een succesvol leider roeit met de riemen die hij heeft.

  3. Weigeren om verantwoordelijkheid te nemen. McClellan gaf iedereen de schuld voor zijn eigen fouten. Elke keer er iets verkeerd ging, stak hij de fout op iets of iemand anders. Grote leiders wijzen niet met hun vinger, maar nemen verantwoordelijkheid voor hun daden.

  4. Misbruik maken van je leidersprivileges. McClellan leefde als een koning terwijl zijn troepen verkommerden. Elke avond droeg hij de mooiste kleren en entertainde hij gasten op zijn luxueuze feestjes en etentjes, wat velen tegen hem in het harnas joeg.

  5. Weigeren bevelen uit te voeren. Hij bekritiseerde openlijk de president en vond altijd manieren om zijn orders niet op te volgen. Hij wist alles beter en had altijd excuusjes klaar om zijn ongehoorzaamheid te rationaliseren.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s