Dj’s zijn boos op Sabam (en Sabam op zichzelf)

Sabam wijst dj’s op 275 euro licentieplicht

  • woensdag 09 mei 2012, 03u00
  • bron: de standaard online
  • Auteur:(belga, vsa)
Alex Trappeniers, belangenverdediger van dj's: 'De licentieplicht is achterhaald, contraproductief en belachelijk.'

Alex Trappeniers, belangenverdediger van dj’s: ‘De licentieplicht is achterhaald, contraproductief en belachelijk.’

BRUSSEL – Sabam vroeg 2000 dj’s om hun licentiegeld te betalen. Maar: de boodschap is in het verkeerde keelgat geschoten, en de e-mail was illegaal.

Zo’n 2.000 dj’s ontvingen een mail van Sabam waarin ze worden opgeroepen hun licentieplicht na te komen. Dat houdt in dat ze jaarlijks 275 euro moeten betalen als ze voor hun optredens kopieën van originele muziekdragers of van legale downloads willen gebruiken.

Niet alleen de oproep maar ook de manier waarop de auteursrechtenvereniging dat bericht verspreidde, zorgt voor wrevel onder de dj’s. Sabam zou de 2000 e-mailadressen zonder toestemming van de netwerksite Vi.be hebben geplukt.

‘Schriklicenties’

Het licentiesysteem onder beheer van Sabam bestaat sinds 2007. Volgens Jérôme Van Win, communicatiemanager van Sabam, kwam de regeling tegemoet aan een vraag uit de sector. ‘De wet op de auteursrechten laat niet toe dat kopieën gebruikt worden buiten de thuiscontext. Maar de sector had goede argumenten om met kopieën te werken, zoals het tegengaan van beschadiging of diefstal van hun originele muziekdragers’, aldus Van Win. Daarom is toen beslist met een betalend licentiesysteem te werken, zodat bijdragen vloeien naar de platenfirma’s en de uitvoerende artiesten.

In 2011 verstrekte Sabam 1.320 dj-licenties voor een bedrag van 324.000 euro. In datzelfde jaar werd een veertigtal boetes uitgedeeld voor het niet beschikken over een geldige licentie.

‘Achterhaald, contraproductief en belachelijk’, noemt Alex Trappeniers die licentieplicht. De advocaat en docent auteursrecht die sinds 2009 de belangen van dj’s vertegenwoordigt, spreekt van ‘schriklicenties’. ‘Veel dj’s werken vandaag met originele down-loads’, zegt Trappeniers, waardoor zo’n licentie overbodig is. Bovendien vindt hij de licentie contraproductief: er wordt het signaal gegeven dat men er voor 275 euro ‘op los kan kopiëren’.

Sabam kopieert

Bijkomend probleem: Sabam verstuurde de oproepen per e-mail naar de dj’s. Die mailadressen verzamelde Sabam van de netwerksite Vi.be, een project van Poppunt en een platform voor dj’s, muzikanten en organisatoren. Op hun site schrijft Vi.be dat Sabam de adressen handmatig moet hebben gekopieerd.

Jérôme Van Win zegt dat Sabam goede bedoelingen had met de e-mail. Hij bevestigt dat de adressen zonder toestemming zijn gebruikt. ‘We hebben dat gedaan. Mea culpa.’ De verzenders zouden niet geweten hebben dat dit illegaal was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s