Jaarrekening Club Brugge: “Meteen de verklaring van de vele transfers”

Jaarrekening Club Brugge:

Rond deze periode leggen heel wat clubs hun jaarrekening neer bij de Nationale Bank. “Bij Club Brugge zien we meteen een verklaring voor de vele transfers.”

“De jaarrekening geeft ons toch wat informatie over hoe clubs met hun financiën omspringen. Het valt op dat de ene dat een pak beter doet dan de andere”, weet sporteconoom Trudo Dejonghe.

Van vzw naar nv

“Club Brugge is één van de clubs die nog als vzw door het leven gaat, al denk ik dat ze snel gaan evolueren naar een nv. Waarschijnlijk dit jaar nog. Als je de jaarrekening doorneemt, valt meteen op dat hun vaste activa gestegen zijn van €8,6 miljoen naar bijna €13,4 miljoen. Er lijkt vooral veel geïnvesteerd in installaties en machines. De club heeft ongetwijfeld grote werken uitgevoerd aan het stadion.”

“De geldbeleggingen zijn quasi gehalveerd. In de wetenschap dat er belastingen moeten worden betaald op gelden in de vzw bij een overgang naar een nv, heeft Club Brugge zijn geld geïnvesteerd in spelers in plaats van het op te potten op een rekening. Dat verklaart ook waarom Club spelers als Vleminckx kan halen. Ook na 30 juni, de datum waarop de jaarrekening is afgesloten, heeft Club Brugge nog transfers gedaan. Het geld blijft zo dus in de club, met dat verschil dat het nu geïnvesteerd is in spelers”, merkt Dejonghe op.

“Loonlast vs omzet is gezond”

Voor het behalen van een licentie is het kunnen betalen van de lonen een belangrijke voorwaarde. Daarom is de verhouding tussen enerzijds de loonlast (bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen) en anderzijds de omzet belangrijk. In een kerngezonde club bedraagt de loonlast tot 60% van de omzet. Bij Club Brugge is dat dus €17,3 miljoen tegenover €23 miljoen. De loonlast bedroeg vorig seizoen dus zo’n 75% van de omzet. Het seizoen voordien was dat maar 70%. Dat jaar lag de omzet ook €2 miljoen hoger. Een goede Europese campagne zoals dit seizoen zal ongetwijfeld opnieuw voor extra ademruimte zorgen.”

Niet onbelangrijk is het feit dat we in onze berekening de andere bedrijfsopbrengsten (uitgaande transfers bijvoorbeeld) bewust niet hebben meegeteld, aangezien dat geen structurele bronnen van inkomsten zijn. Tellen we die inkomsten wel mee, dan komt Club Brugge aan een heel gezonde verhouding tussen loonkost en inkomsten van 55%. Dat cijfer toont aan dat Club Brugge een gezonde voetbalclub is. (CV)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s